Sukellusharjoituksia

Minulla on viha-rakkaussuhde sukeltamiseen.
Aloitin sukeltamisen hyvin varhain, jo ennen kuin ymmärsin, mistä lajissa oli kysymys. Ensimmäiset sukellukseni tein ilman mitään välineitä: suoraan pää edellä pohjaan. Taisi siinä olla silmätkin kiinni, kun en millään meinannut löytää takaisin pintaan. Nuo kokemukset säikäyttivät niin, että hetken välttelin koko lajia. Mutta jokin siinä maailmassa veti puoleensa. Ennen pitkään löysin taas itseni suolaisen meren pohjasta. Nyt pidin kirvelevät silmäni auki, mutten edelleenkään osannut hengittää veden alla, siispä kävin haukkomassa happea vain sen verran kuin oli pakollista. Päällimmäisenä jäi mieleen puristava tunne rinnassa ja pelko, etten pääse ylös tarpeeksi ajoissa. Pääsin juuri ja juuri, mutta omin voimin en olisi jaksanut uida rantaan. Onneksi joku oli paikalla. Se hetki pysäytti, mutteivät sukellukset siihen loppuneet. Lupasin kuitenkin parantaa tapani ja sitouduin sukeltamaan turvallisemmin, vähän matalammilla vesillä, kirkkaammalla kelillä. Aloin myös opiskella lajista. Sain tietää, että yksin ei koskaan saisi vapaasukeltaa (!), ja että on olemassa erilaisia välineitä, jotka on suunniteltu helpottamaan sukellusta: räpylöitä, maskeja, kuivapukuja, merkkipoijuja – jopa happipulloja! Tätä nykyä olen testannut jo kaikenlaisia apuvälineitä. Otin myös joitakin sukellustunteja, mutta pääosin olen itseoppinut. Minulla on myös sukelluskavereita, joiden kanssa vaihdetaan kokemuksia ja jaetaan vinkkejä. Siitä on ollut paljon apua. Vaikka sukeltamiseen liittyy aina riskejä, nykyään se ei tunnu yhtä vaaralliselta. Ei edes syvänmeren pohjassa. Ajan viettäminen pinnan alla on myös opettanut minut nauttimaan enemmän ajasta pinnan päällä. Viime aikoina niiden raja on tosin hieman hämärtänyt. Johtuisiko siitä, että tyydyin pitkään vain snorklaamaan? Nyt tuntuu siltä, etten tarvitse enää edes merta sukeltaakseni. Pelottavinta on se, että saatan vajota hetkessä – ja myös nousta yhtä nopeasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s