Miten syntyy laululyriikka?

Vielä vuosi sitten hain vastausta otsikon kysymykseen Heikki Salon {Kahle}kuningaslaji –kirjasta. Kirja havainnollisti hyvin runouden ja laululyriikan eroja ja tarjosi konkreettisia vinkkejä ja tekniikoita laululyriikan kirjoittamiseen. Yhtään laulua ei kuitenkaan syntynyt. Syy lienee selvä: En orastavasta sävel- ja rytmikorvastani huolimatta ole kovinkaan musikaalinen. Ainakaan siinä määrin, että olisin osannut säveltää kappaletta edes omin äänihuulin.

Onneksi kaikkea ei välttämättä tarvitse osata itse. Viime keväänä tarjoutui yllättävä tilaisuus päästä kokeilemaan tätä kahlekuningaslajia yhdessä muusikkoystäväni MiRAn kanssa. Personal training – aloituskeskustelumme ajautui kuin vahingossa kuntosaliohjelman laatimisesta musiikin tekoon enkä epäröinyt hetkeäkään, kun Mira ehdotti yhteistä sanoitustyöpajaa.

Miralla oli valmiina kaksi pianolla sävellettyä, sanoja vailla olevaa biisiä sekä ajatus kappaleiden teemoista – ja minulla intoa. Lähdimme liikkeelle siitä, että Mira lähetti minulle pianonauhoituksensa ”dadadiidaadaa diidaadii” -laululla säestettynä. Lisäksi sain muutamalla lauseella ideoita siitä, mistä laulujen sanat voisivat kertoa.

Lista näytti käytännössä tältä: Kappale 1. ”Riehakas kesä, vapaus, nuoruus, ensirakkaus vs. syksy, itsensä etsiminen ja aikuisuus häilyy taustalla.” Kappale 2: ”Helsinki, muutokset, unelmien tavoittelu, rohkeus”. Näiden pohjalta lähdin fiilistelemään ja kirjoittamaan intuitiotani seuraten.

Jostain syystä ensimmäisen kappaleen sanat syntyivät kuin itsestään. Lieneekö keväällä meneillään olleilla sydänsuruilla ollut osuutta asiaan?! Myös Mira sai nopeasti kiinni sanoituksistani ja niiden istuminen laulun melodiaan taisi yllättää meidät molemmat.

Yhden kotoisan työpajan verran työstimme ykköskappaletta eteenpäin Miran laulaessa ja soittaessa, minun etsiessä vielä puuttuvia sanoja ja mutustellessa muutamaa hankalalta tuntunutta kohtaa. Lennossa sanoittaminen osoittautui kuitenkin haastavaksi ja lopulta sovimme, että lähetän ehdotuksen puuttuvista sanoista istuttuani rauhassa alas kynäni kanssa.

Toinen kappale olikin sitten haastavampi. Ensimmäinen sanoitusyritys osoittautui lähinnä hyväksi harjoitukseksi. Sanoja oli liikaa melodiaan nähden ja myös teemallisesti liikuttiin hieman liian abstraktilla tasolla – runoilija leijui keveänä Helsingin yllä ja muusikko kaipasi jotakin konkreettisempaa, helpommin samaistuttavampaa ”kasvutarinaa”.

Jatkoimme työstöä keskustelemalla kappaleeseen halutusta tunnemaailmasta ja sain Miralta hieman lisää mindmap-tyyppistä idealistaa. Käytin myös paljon aikaa pianoversion kuunteluun, pysäytellen, kelaten ja laulaen ääneen. Pikku hiljaa sanat alkoivat loksahdella kohdalleen. Kerran pallottelimme vielä sanoitusta minulta Miralle ja takaisin. Sen jälkeen muusikko jatkoi työtään omin avuin. Sanoittaja jäi odottamaan jännityksellä lopullista versiota.

Ensin tuli kotinauhoitus. Noin kuukausi sen jälkeen sain kuulla, että Tuulen mukana tanssia oli soitettu ensimmäistä kertaa keikalla. Ja viimein lokakuussa 2015 molemmat kappaleista löysivät tiensä SoundCloudiin. Ne ovat kuunneltavissa nyt täällä: https://soundcloud.com/mira-40

Olen kovin kiitollinen, ylpeä ja onnellinen siitä, että sain olla mukana sanoittamassa MiRAn uusia kappaleita. Kenties yhteistyömme saa jatkoa myös tulevaisuudessa.

Vastauksena otsikon kysymykseen: Yhteistyössä, ystävän kanssa – muun muassa siten voi syntyä laululyriikka.

TUULEN MUKANA TANSSIA
Säv. Mira Tyvi
San. Susanna Jussila & Mira Tyvi

A1. Oot mua vastassa.
Taas kesä tää,
antaa parastaan.
Sydän auki.
Hohtaa säteet ihollas.
Hei, onks tää oikeeta.
Vaiko unelmaa.
En osaa sanoa.
Katson silmiin sua.
Etsin vastausta.

Kertosäe

Kun laiturilta kiljuttiin.
Huusit, lennä tyttö, lennä.
Väreillä vapaus maalattiin.
Aamuun saakka keinuttiin.

A2. Oot ensimmäinen.
Joka saa mut tuntemaan.
Hetken kerrallaan.
Matka parempaa.
On kaksin kulkea.
Hei, kesätuuli.
Vie mut kokonaan.
Kaikki minussa.
Syliis lämpimään.
Tahtoo hukkua.

Kertosäe

Kun laiturilta kiljuttiin.
Huusit, lennä tyttö, lennä.
Väreillä vapaus maalattiin.
Aamuun saakka keinuttiin
Anna mun jäädä tähän vaan.
Haluun elää unelmaa.
Paljain jaloin rakastaa.

C-osa

Syksyn tullen.
Luonto muuttuu.
Vaahterat ruostuu.
Lehdet tippuu.
Ne hajoo pois.
Maahan maatuu.
En haluu roikkuu.
Toivon vaan et tää jatkuu.
Tää jatkuu.

Kertosäe

Kun laiturilta kiljuttiin.
Huusit, lennä tyttö, lennä.
Väreillä vapaus maalattiin.
Aamuun saakka keinuttiin
Anna mun jäädä tähän vaan.
Haluun elää unelmaa.
Paljain jaloin rakastaa.
Tuulen mukana tanssia.
Tuulen mukana tanssia.
Tuulen mukana tanssia.

IRTI
Säv. Mira Tyvi
San. Susanna Jussila & Mira Tyvi

A1. Ilman kaavaa.
Joka mua ohjaa.
Oon vapaa.
Sisin pauhaa.
Kuulen sen.
Haluun seurata.

A2. Liian pitkään.
Odotin.
Jotain taikaa.
Tähän ääneen.
Totuuden.
En voinut uskoa.

Kertosäe
Nyt on aika tarttua.
Siivet auki ilmassa.
Oon irti.
Nyt on aika tarttua.
Tiedän, mitä teen.
En enää pelkää.
Mun unelmaa.

C-osa

Jos en hyppää.
Sydämeni kuivuu, turtuu.
Pieneksi painuu.
Siipeni surkastuu.

Kertosäe

Nyt on aika tarttua.
Siivet auki ilmassa.
Oon irti.
Nyt on aika tarttua.
Tiedän, mitä teen.
En enää pelkää.
Mun unelmaa.

2 kommenttia artikkelissa “Miten syntyy laululyriikka?

  1. Kuuntelin, tottakai. Voih, koskettavia kappaleita molemmat! Sellaisella ”suoraan sydämestä” tavalla, elämää ja aitoutta sisällä.

    Voin vain kuvitella, miten haastavaa lyriikoiden työstäminen saattaa olla. Palkitsitte itsenne onnistuneilla lopputuloksilla. Isot onnittelut! ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s