Elämänsuojelu

Elämänsuojelu on toimintaa, jonka tavoitteena on persoonallisuuspiirteiden, tunteiden monimuotoisuuden, inhimillisyyden, elämän rikkauden ja niin kutsutun kokemusmaailman säilyttäminen. Suojelu voi kohdistua elämän vaiheeseen, elämän  osa-alueeseen, elämänarvoihin tai koko elämän kattaviin järjestelmiin kuten keho, sydän, mieli ja sielu. Elämänsuojelulle rinnakkainen käsite elämän ilon säilyttäminen.

Elämänsuojelu pyrkii ehkäisemään ihmisen irtaantumista luonnontilaisesta kokemusmaailmastaan. Tämän lisäksi pyritään säilyttämään ihmisen itsensä kehittämiä sisäisiä ympäristöjä, joista on muodostunut elämää kannattelevia osa-alueita. Lisäksi pyritään palauttamaan mahdollisia itsetuhoisia ympäristöjä entiselleen. Tyypillisesti elämänsuojelussa keskitytään ihmisen toiminnan aiheuttamiin uhkiin itselle. Ihmisen toiminnasta aiheutuu luonnontilaisen kokemusmaailman muuttumista, köyhtymistä, saastumista tai ylikuormittumista. Elämän kaventuminen aiheuttaa muutoksia sisäiseen tasapainoon, ja tiettyjen elämän osa-alueiden teollinen kasvattaminen ja liikaviljely yksipuolistavat kokemusmaailmaa.

Elämän osa-alueiden koostumusta voi tutkia ja seurata. Kun jokin osa-alue on käymässä uhanalaiseksi, sen elinympäristöä pyritään suojelemaan. Esimerkiksi tunteen tukahduttaminen tai mielen ylikuormittuminen voidaan estää, jos todetaan, että se uhkaa uhanalaisen osa-alueen tai koko elämän kattavan järjestelmän elinmahdollisuuksia.

Lähde: Ikipedia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s